DEEL DIT ARTIKEL

VMT Coating gaat voor hoogkwalitatief buitenbestendig spuitwerk met Qualisteelcoat certificering

Sinds begin dit jaar is de dienstverlening van VMT Companies uitgebreid met een speciale focus op het poedercoaten van metalen. Hiervoor hebben we een aparte BV opgericht: VMT Coating. Dat je een coatinginstallatie niet zomaar even in eigen huis haalt, weet Iwan van der Lans als geen ander. Hij werkt al 32 jaar in de coatingindustrie en adviseert sinds 2005 als zelfstandige organisaties over de nieuw- en verbouw van coatinginstallaties.

“In 2018 kwam ik voor het eerst in contact met Kees Verschoor, founder VMT Companies. Hij gaf toen aan dat hij het poedercoaten graag in eigen huis wilde halen, om alle productieprocessen van A tot Z in house te kunnen uitvoeren. VMT had op dat moment alleen niet de juiste kennis en mensen in huis om dit zelf te kunnen doen. Dus toen Kees in 2021 een gebruikte installatie kon overkopen, heeft hij mij gevraagd om de lijn te verhuizen, aan te passen en uit te breiden”, vertelt Iwan over de aanleiding van de samenwerking tussen VMT Coating en Coatingsystemen van der Lans.

Bestaande coatinginstallatie aanpassen voor buitenbestendig spuitwerk

“De coatinginstallatie die VMT had gekocht werd gebruikt voor het poedercoaten van stalen meubels die binnen worden gebruikt. Maar de producten die VMT produceert, zijn met name om buiten te gebruiken. Zoals de prullenbakken voor Mr.Fill”, vertelt Iwan. “Het was in eerste instantie de bedoeling dat ik de verhuizing van de poedercoatinstallatie zou regelen en deze vervolgens zou aanpassen voor buitenkwaliteit. Maar bij de nieuwe locatie, Pascalweg 12, liepen we vast op de elektra- en gasaansluiting. Dit kon pas is in maart 2023 gereed zijn.”

Iwan moest zijn plannen dus omgooien en heeft de coatinginstallatie samen met ons team op de huidige locatie schoongemaakt, verlengd en omgebouwd naar een andere chemie, zodat wij de buitenkwaliteit specificaties kunnen halen. Iwan: “Eind november 2021 zijn we begonnen met het schoonmaken van de bestaande installatie. Daarna konden we de machine ombouwen, zodat deze voldeed aan de eisen van VMT én aan die van de Qualisteelcoat normering. Engineer Klaas van den Belt heeft mij geassisteerd om een chemisch bewerkingsbad van RVS achter de bestaande installatie te maken. Klaas heeft de bak uitgetekend en VMT heeft het bewerkingsbad vervolgens geproduceerd en eronder gezet. Dat was in januari 2022 en sindsdien hebben we de coatinglijn in gebruik.”

Poedercoaten volgens de Qualisteelcoat certificering

Dankzij de samenwerking tussen Coatingsystemen van der Lans en VMT Companies heeft VMT Coating nu een coatinglijn staan die uitstekende kwaliteit buitenbestendig spuitwerk levert. Of het nu gaat om metaal, aluminium of verzinkte materialen. Iwan: “De lijn levert zelfs zulke goede kwaliteit dat deze voldoet aan de Qualisteelcoat certificering. Hét kwaliteitslabel voor het coaten (natlakken en poedercoaten) van staal. Om deze certificering te behalen, moeten de installatie en de processen bij VMT Coating diverse proeven doorstaan. We hebben al diverse testen behaald en ook een paar kleine verbeterpunten ontdekt die we de komende periode gaan doorvoeren. Het label geeft de opdrachtgevers van VMT én hun eindgebruikers rust en zekerheid dat er kwaliteit geleverd wordt.”

Drie voordelen van in-house poedercoaten bij VMT Coating

• Eén aanspreekpunt voor al je metaalbewerking. Als one-stop-shop beheerst VMT Companies productieprocessen van A tot Z, voor alle soorten metaalbewerking.
• Een kortere doorlooptijd van het hele productie- en leverproces. De duur van het totale proces is zelfs al met een week ingekort!
• VMT Coating werkt volgens de Qualisteelcoat certificering met chemische voorbehandeling. Dit kunnen maar weinig bedrijven.

En we blijven doorontwikkelen…

Dat de coatinglijn nu is uitgebreid en aangepast om buitenbestendig hoogkwalitatief te kunnen poedercoaten betekent niet dat de samenwerking tussen VMT Coating en Iwan stopt. Iwan: “Het doel van VMT is om in de toekomst een eigen, nieuwe coatinglijn te bouwen. Deze lijn ga ik samen met de engineers van VMT en mensen uit mijn netwerk neerzetten in een nog nieuw te bouwen fabriekshal. De realisatie van die eigen lijn kan nog wel een paar jaar duren, maar tot die tijd blijf ik wel verbonden aan en betrokken bij VMT Coating. Ik blijf de coatingmedewerkers trainen en begeleiden om de installatie en alle nieuw bijkomende werkzaamheden onder de knie te krijgen. Ik heb één à twee keer per maand overleg met Kees en Henry Wisse over de nieuw te bouwen lijn, vraag alvast offertes aan bij leveranciers én ik blijf samen met het team de huidige coatinginstallatie optimaliseren met de learnings die we uit de diverse testen en metingen halen voor de Qualisteelcoat certificering. Een super uitdagende opdracht bij een mooi bedrijf.”

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie of wil je meer informatie over (buitenbestendig) poedercoaten? Neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen of te bellen naar 0345 515 503.

ANDER NIEUWS