DEEL DIT ARTIKEL
In gesprek met Paul te Lintelo en Frits van der Bas over de overname van Van Doorn Lighting door VMT Companies.

VMT Companies neemt Van Doorn Lighting over

In gesprek met Paul te Lintelo en Frits van der Bas over de overname

Techniek, ervaring, innovatie en creativiteit. Dat is Van Doorn Lighting in een notendop. Maar deze vier kernwaarden sluiten ook perfect aan bij VMT Companies. Niet zo gek dus dat we na het faillissement van het familiebedrijf al snel de match vonden. “Wij hebben de overname allemaal heel positief ervaren! Het biedt namelijk enorm veel kansen. Voor ons als organisatie, omdat we nu gebruik kunnen maken van meerdere productiemogelijkheden én de engineers van VMT Companies. Maar ook voor ons persoonlijk, aangezien we veel leren van de medewerkers van VMT en zo beter worden in ons vak”, aldus Frits van der Bas (Licht & Design).

Hoe het team van Van Doorn Lighting de overname ervaart én welke kansen het biedt voor Van Doorn en VMT? We gaan erover in gesprek met Frits en Hoofd Bedrijfsbureau Paul te Lintelo.

Vanaf 1 juli 2022 is Van Doorn Lighting ‘part of VMT Companies’

Van Doorn Lighting ontwerpt en berekent lichtplannen en ontwikkelt en produceert vervolgens ook de armaturen met LED-verlichting. Voor architecten, adviseurs en installateurs. In eigen huis. “Samen met de klant gaan we aan de slag met het ontwerp en design van de verlichting. Vervolgens begin ik met berekenen om een lichtplan op te stellen dat ook voldoet aan de technische kant van lichteisen. Hierin houden we onder andere rekening met het lichtniveau, de gelijkmatigheid en de lichtintensiteit. Is de opdracht gevallen? Dan gaan onze engineers en productiemedewerkers aan de slag met de ontwikkeling en productie van de armaturen. Dat deden we voor de overname al in onze eigen fabriek aan de Bellweg in Culemborg, waar we de armaturen volledig in eigen huis produceerden. En sinds 1 juli 2022 doen we dat dus een paar straten verderop, samen met de medewerkers van VMT Companies”, vertelt Frits ons.

Enorme uitbreiding in productiemogelijkheden en capaciteit

“In de twaalf jaar dat ik bij Van Doorn heb gewerkt als Hoofd Bedrijfsbureau, heb ik de organisatie natuurlijk goed leren kennen. En ook de ontwikkeling gezien die we door hebben gemaakt. Dus toen Kees Verschoor, eigenaar VMT Companies, mij belde met de vraag of ik interesse had om terug te komen, zag ik dat als een hele mooie kans. Vooral gezien de producten, collega’s en de mogelijkheden tot innovatie nu het bedrijf is overgenomen”, vertelt Paul over zijn keuze om na vier jaar ergens anders gewerkt te hebben weer terug te keren naar Van Doorn Lighting.

Innovatie is makkelijker van de grond te krijgen

Maar de overname had meer voordelen voor Van Doorn Lighting volgens Paul: “VMT heeft een heel divers machinepark, waar wij nu ook gebruik van kunnen maken. Dit betekent dat we over meer capaciteit beschikken én heel andere soorten armaturen kunnen aanbieden en produceren voor onze opdrachtgevers. Ook innovatie is nu makkelijker van de grond te krijgen. De engineers van VMT die in Culemborg en Vietnam werken, kunnen wij namelijk ook inzetten voor onze productontwikkelingen. Zo kunnen we nu bijvoorbeeld beter inspelen op trends als Human Centric Lighting, smart datamanagement en draadloze communicatie.”

Duurzaam produceren

Naast kansen op het gebied van productinnovatie en capaciteit speelt duurzaamheid ook een belangrijke rol in het productieproces volgens Paul: “VMT Companies heeft bijvoorbeeld het hele dak vol liggen met zonnepanelen, waardoor wij nu op een duurzamere manier kunnen produceren dan in ons vorige pand. Deze duurzame uitstraling is belangrijk voor ons, omdat onze opdrachtgevers hier ook steeds meer waarde aan hechten. Zo komt bij aanbestedingen de Milieukostenindicator (MKI) om de hoek kijken. Deze berekening toont de milieu-impact van een product of ontwerp en maakt het concreet en vergelijkbaar. Door de productie te verduurzamen en enkel te werken met LED-verlichting hebben we een streepje voor op leveranciers en producenten die dit niet doen.”

Verlichting door heel Nederland. Nu nog zichtbaar worden

Wat de ambities zijn van Van Doorn Lighting nu zij een doorstart hebben beleefd? “Zichtbaarder worden in Nederland”, zeggen de mannen in koor. Paul: “Van de Erasmuslijn in Den Haag, Arnhem Centraal, Amsterdam Centraal en Schiphol -in opdracht van ProRail- tot de fietsenstallingen van NS, overdekte winkelcentra, gevangenissen en zorginstellingen. We hebben op heel veel -iconische- plekken in Nederland verlichting en armaturen mogen leveren. Toch zijn architecten, adviseurs en installateurs nog niet bekend met ons merk. En daar willen we verandering in brengen de komende tijd. We willen de toegankelijkheid naar ons verhogen. Zo gaan we in de toekomst onze website zo inrichten dat architecten, adviseurs en installateurs alle benodigde informatie over onze standaardproducten eenvoudig kunnen benaderen en in hun projecten kunnen toepassen. Ambities waarvan we hopen ze -mede dankzij de kennis en expertise die VMT Companies in huis heeft- waar te maken in 2023.”

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie na de uitbreiding van ons portfolio? Of wil je meer informatie over de armaturen van Van Doorn Lighting? Neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Of bel naar 0345 – 515 503 en vraag naar Kees Verschoor of Paul te Lintelo.

ANDER NIEUWS